LED-näytön hinta & muita ostajan kysymyksiä

Sokos Pori Led
Jättikokoinen LED-mainostaulu ostetaan keskimäärin vain kerran elämässä, joten hankinnan olisi parempi mennä kerralla oikein. Kokosimme ostajan avuksi vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, jotta LED-näytön hankinta olisi helpompaa ja voit tarjouksista vertailla muutakin kuin hintaa.
Milloin kannattaa harkita LED-näyttöä perinteisen infonäytön sijasta?

Minkä tahansa näytön hankinta kannattaa aloittaa miettimällä sen käyttötarkoitusta. LED-näytön tarkkuuden ja koon välillä tasapainoillaan sen mukaan:

  • mitä näytöllä aiotaan näyttää
  • missä ja miten kaukaa näyttöä katsotaan

Tarkoituksena on löytää käyttötarkoitukseen sopiva näyttö, jonka hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Pieni näyttö ja tarkka sisältö

Pienissä (10”-98”) tarkkuutta vaativissa näytöissä LED-näyttö ei pärjää hinnaltaan perinteiselle infonäytölle, jonka resoluutio on aina vähintään Full HD (1920 x 1080 px). Jos saman resoluution haluaa LED-näytöltä, pitää joko kasvattaa näytön kokoa tai varata budjettia reippaasti. Jos näytöllä halutaan esittää informatiivista sisältöä, kuten lounaslistaa tai muuta pienellä präntättyä, on parempi pitäytyä perinteisissä infonäytöissä.

Kauempaa katsottava jättinäyttö

Kun tarkoitus on luoda fiilistä, sisältöjä katsotaan kauempaa tai haaveissa on yli 100” näyttö, on LED näyttö hyvä vaihtoehto. Suuremmissa toteutuksissa LED-näytön etuna on saumattomuus ja näytön kokoaminen modulaarisista led-elementeistä haluttuun kokoon ja kuvasuhteeseen asiakkaan toiveiden mukaan. Modulaarinen rakenne on hyvä senkin puolesta, että rikkoutuneet komponentit voidaan tarvittaessa korjata tai vaihtaa.

Ulkokäyttöön tarkoitetussa näytössä LED hakkaa infonäytön myös valotehossa ja soveltuvuudessa säiden armoille. Perinteiselle LCD-näytölle tarvitaan ulkona erilliset koteloinnit ja tuuletukset, kun taas ulkokäyttöön tarkoitettu LED-näyttö on itsessään säänkestävä.

Mikä on pixel pitch ja miksi sillä on väliä?

Mystiseltä kuulostava lyhenne P tai Px eli pixel pitch tarkoittaa pikseliväliä ja on LED-näyttöä valitessa avainasemassa. LED-näytön pikselit voi tarpeeksi läheltä erottaa yksittäisinä mosaiikkipisteinä. Mitä isompi P eli pikseliväli, sitä kauempana vierekkäiset pikselit ovat toisistaan. Esim. P10 tarkoittaa sitä, että pikselit ovat 10 mm välein.

Mikä on hyvä pikseliväli, jos katseluetäisyys on x metriä?

Pikselivälistä voidaan arvioida sopivaa katseluetäisyyttä helpolla nyrkkisäännöllä: 1 mm pikseliväli näyttää hyvältä metrin päästä, kun taas 10 mm pikselivälillä optimikatseluetäisyys on 10 m. Ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkkää pikseliväliä. Kuvanlaatuun vaikuttaa pikselivälin lisäksi näyttökoko ja katseluetäisyys. Kun näytön kokoa kasvatetaan, kasvaa myös näytön resoluutio. Siis mitä isompi näyttö ja mitä kauempaa katsotaan, sitä harvempi pikseliväli voi olla.

Pikselivälin ja näytön koon vaikutus resoluutioon on puhdasta matikkaa. Samankokoinen LED-näyttö P10 tai P2,5 pikselivälillä tuottaa aivan eri resoluution.

Otetaan esimerkiksi tyypillinen 6 x 3 metrin (18 m2) ulkonäyttö tienvarressa P10 pikselivälillä. Näytön resoluutioksi saadaan 600 x 300 px, joka on tienvarteen riittävä. Kaukaa katsottavissa ulkonäytöissä merkittävämpi tekijä onkin usein näytön koko kuin valtava resoluutio. Sisätilan aulanäytöltä taas vaaditaan tarkempaa resoluutiota, koska katseluetäisyys on lyhyempi. Tyypillinen LED-näyttö sisällä voisi olla kooltaan 3 x 1,7 m (5 m2). P2,5 pikselivälillä resoluutioksi saataisiin 1050 x 650 px. Jos taas tavoitteena on Full HD -resoluutio, pitäisi 2,5 pikselivälillä näytön olla vähintään 4,8 x 2,7 m eli 13m2. Siksi pikseliväli on hyvä huomioida tarjouksia vertailtaessa.

Mihin LED näytön voi asentaa?

Yleensä LED-näyttö asennetaan rakennuksen seinään tai erilliselle jalustalle esim. tienvarteen. Jos näyttö halutaan seinään tai vaikka katolle, rakenteen kantavuus pitää huomioida. On myös toivottavaa, että paikalla on sähkökaapeloinnit tehty, tai se ei ainakaan vaadi mittavaa investointia. Sen lisäksi ulkonäyttöihin tarvitaan toimenpidelupa. Kaupungeissa ja kunnissa ulkonäyttöihin haetaan lupa rakennusvalvonnalta, kun taas maanteillä eli asemakaavoitetun alueen ulkopuolella lupia myöntää ELY keskus. Luvan hakemisessa kannattaa olla apuna ja tukena LED-näyttöjen toimittaja, jolla on lupahakemuksista kokemusta ja joka osaa auttaa tarvittavissa liitteissä kuten havainnekuvissa.

Moduuleista voidaan rakentaa (lähes) minkä tahansa muotoinen LED-screen. Näin esim. seinäpinta voidaan rakentaa hyvinkin tarkkaan, vaikka välissä olisi oviaukkoja, hissejä tai muuta seinäpinnan rikkovaa.

Millainen LED-näyttö kannattaisi valita sisälle?

Sisätiloissa näytöt ovat usein pienempiä ja niitä katsotaan lähempää, jolloin pikselivälin on syytä olla pienempi. Näytöillä esitettävät sisällöt saattavat sisätiloissa olla myös erityylisiä kuin ulkona. Tienvarressa 10 tai 50 metrin päästä näytön Full HD -resoluutio ei tuo lisäarvoa, mutta 4K brändivideo neukkarin näytöllä vaatii näytöltä jo kokoa ja tarkkuutta.

Mieti myös kuvasuhdetta. Jos näytöllä halutaan näyttää valmista 16:9 kuvasuhteen sisältöä, kannattaa LED-näytön olla myös rakennettu samassa suhteessa. Kovin luovasti koottu LED-seinä johtaa helposti erikoisiin resoluutioihin, jotka myöhemmin aiheuttavat sisällöntuottajalle kohtuuttomasti päänvaivaa. Lopullinen valinta riippuu pitkälti budjetista. Tällä hetkellä järkevä hinta-laatusuhde sisänäytöissä on useimmiten 2-3 mm pikselivälillä. Jos se ei riitä, vaan tarvitaan alle 2 mm, on syytä varata budjettia sen mukaisesti.

Led-näyttö Raatikeskuksen seinässä
LED-näyttö ulkokäyttöön: mitä huomioida valinnassa?

Erityisesti ulkonäytöissä valinta pitää tehdä kunnolla. Yleensä ulkonäyttöjä katsotaan kaukaa, ja suurin virhe onkin valita isolta kuulostava näyttö, joka kuitenkin katseluympäristössään on mitättömän pieni. Jos koko ei riitä, ei katsoja saa sisällöstä selvää ja investoinnin olisi voinut yhtä hyvin jättää tekemättä. Vaikka 16-17 m2 LED-näyttö kuulostaa isolta ja vieressä seisottaessakin näyttää massiiviselta, on todellisuus toinen kun näyttö nostetaan tienvarteen tolpan nokkaan ja katsotaan 50 metrin päästä.

Jotta valinta ei myöhemmin kaduta, kannattaa mahdollisuuksien mukaan vaikka ajaa olemassa olevan näytön ohi tai käydä seisomassa näytön alla. Näin saa parhaiten kiinni siitä, minkä kokoinen LED-näytön pitäisi olla.

Näytön kirkkaus

Ulkokäyttöön tarkoitetussa LED-näytössä kannattaa huomioida myös riittävä kontrasti sekä valoteho eli näytön kirkkaus (nits tai cd/m2). Ulkonäytössä hyvä lähtökohta valoteholle on 6000-7000 nits. Lukema on kuitenkin vain näytön maksimikirkkaus. Käytännössä LED-näytön kirkkautta säädetään ulkona automaattisen valosensorin avulla. Näin kirkas näyttö ei valaise yöllä koko korttelia ja toisaalta kirkkaus riittää myös suorassa auringonvalossa. Käytännössä automaattinen valonsäätö tarkoittaa sitä, että kirkkaudelle asetetaan ala- ja yläraja. Valoteho säätyy näiden rajojen sisällä ympäristön valon mukaan. Suorassa auringonvalossa valoteho voi olla jopa 5000 nits, kun taas pimeällä riittää 200 nitsin kirkkaus.

Kirkkautta pohtiessa kannattaa huomioida myös käyttöikä ja energiankulutus. Näytön maksimikirkkautta voi verrata vaikka auton huippunopeuteen: ei huippunopeuksilla ajeta, jos tärkeintä on taloudellisuus, bensankulutus tai moottorin säästäminen. Kun LED-näytön kirkkaus on säädetty sopivaksi, on kuva terävä ja kirkas kuluttamatta liikaa virtaa.

Mitä LED-näyttö maksaa?

Mitä sitten kun naapurille asennettiin juuri upouusi ja näyttävä LED-seinä ja mieli tekisi samanlaista? Eihän se kallis voi olla, jos naapurillakin on siihen varaa?

Jos luit näin pitkälle, tiedät jo, että LED-näytön hinta riippuu mm. näistä:

  • pikseliväli
  • näytön koko
  • asennuspaikka
  • maksimikirkkaus
  • kontrasti

Lisäksi ulos asennettava LED-näyttö eroaa sisänäytöstä IP-luokituksessa, joka luonnollisesti näkyy hinnassa. Sen lisäksi eroa on ihan näyttötekniikassa ja komponenttien laadussa. Kysymykseen mitä LED-näyttö maksaa voikin heittää vastakysymyksen: mitä auto maksaa? Kuten autoissa, myös LED-näytön hankintaa on ajateltava nykyhetkeä pidemmälle. Kun LED-näytön käyttöikä on keskimäärin 10 vuotta, ei välttämättä kannata ostaa halvinta mahdollista juuri nyt, vaan laskea investointi käyttöiälle.

Peukalosääntönä budjettia kannattaa varata n. 1500-4000 € neliömetriä kohden. Halvin vaihtoehto on yleensä ulkoseinälle kiinnitettävä näyttö, jota katsotaan kaukaa eikä maaurakointia tarvita. Kalleimmissa vaihtoehdoissa taas puhutaan 2mm pikselivälin Full HD-tasoisesta näytöstä. Tyypillinen ulkokäyttöön hankittava LED-näyttö on kooltaan n. 10-20 m2, joten aivan pienestä hankinnasta ei ole kyse. Luonnollisesti näytön koon kasvaessa neliöhinta laskee.

Mitä tarjouksista kannattaa vertailla?

Tarjouksia vertaillessa kannattaa vähintään huomioida, että resoluutio ja pikselikoko vastaavat todellista tarvetta. Liian suurella pikselikoolla hinnan saa helposti näyttämään halvalta. Asiantunteva toimittaja haluaa nukkua yönsä rauhassa ja tarjoaa asiakkaalle parhaiten sopivaa ratkaisua, vaikka se olisikin eri kuin tarjouspyynnössä. Varmista lisäksi, että näytöt ovat EU-standardien mukaisia eli CE-hyväksyttyjä.

Suurissa tienvarteen tai seinään asennettavista LED-screeneissä kuluja tulee myös asennuksesta. Tarjouksesta tulee käydä selvästi ilmi, mitä asennuksen hintaan kuuluu.

LED-näytön hinnassa kannattaa huomioida myös näytön maksimi- ja keskimääräinen sähkönkulutus, jolla voi säästää 10 vuoden sähkölaskusta jo merkittävän summan.

Tarkista myös takuuehdot ennen ostopäätöstä: miten pitkä takuu (24kk, 36kk, 60 kk) kuuluu hintaan ja sisältyykö siihen esim. varaosat.

Siinä se! Kunhan muistat vielä tärkeimmän eli sisällön

Millä tahansa näytöllä sisältö on aina tärkein. Laitteet ovat vain välttämätön paha. Jotta saisit LED näytöstäsi kaiken irti, pitää sisällönhallinnan olla helppoa. Helppokäyttöinen, suomenkielinen käyttöliittymä takaa sen, ettei sisällön lisääminen jää ainakaan työkalusta kiinni. Tutustu vaikka MediaCloud-sisällönhallintaan.

Millaista LED-näyttöä etsit?

Kysy meiltä. Autamme mielellämme oikean valinnassa!

Jaa kaverille

Tilaa uutiskirje