Rauhoita, suojaa ja sitouta: Äänimaisemoinnin hyödyt terveydenhuollossa

Ääni vaikuttaa kokemukseemme enemmän kuin tiedostamme. Terveydenhuollon odotustiloissa oikein suunniteltu äänimaisema voi rauhoittaa, vähentää ahdistusta, ja sitä kautta parantaa asiakastyytyväisyyttä. Lue blogista, miksi odotustilojen äänimaisemaan kannattaa kiinnittää huomiota, ja mitä hyötyä äänimaisemoinnista on.

Terveydenhuollon toimitiloissa äänimaailma vaikuttaa suoraan sekä potilaiden että henkilökunnan hyvinvointiin. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että äänimaisemointi voi vähentää potilaiden kokemaa stressiä, nopeuttaa heidän toipumistaan ja lisäksi parantaa henkilökunnan keskittymiskykyä. Siksi äänimaisemointi on yksi tehokkaimmista keinoista parantaa terveydenhuollon palveluympäristöä – kustannustehokkaasti.

Mitä äänimaisemointi on?

Äänimaisemoinnilla tarkoitetaan tilan akustisen ympäristön hallittua suunnittelua halutun tunnelman, mielentilan ja vaikutuksen aikaansaamiseksi. Äänimaisema voi pitää sisällään esimerkiksi taustamusiikkia, luonnonääniä ja muita äänielementtejä, joilla muodostetaan tilaan ja tunnelmaan sopiva ääniympäristö. Tarkoitukseensa soveltuvilla kaiuttimilla sekä oikeanlaisella äänimaisemalla luodaan kokonaisuus, joka tukee sekä asiakkaiden että hoitohenkilökunnan tarpeita. Keskeinen tavoite on luoda rauhallinen, miellyttävä ja toimiva ääniympäristö, joka edistää keskittymiskykyä, rentoutumista ja yksityisyyttä.

Äänimaisemoinnin hyödyt:
  • Asiakaskokemus parantuu
    Ääni on tehokas muistijälkien jättäjä ja tunteisiin vaikuttaja. Tilaan sopiva äänimaisemointi parantaa kokonaisvaltaista palvelukokemusta.
  • Työviihtyvyys lisääntyy
    Äänimaisemoinnilla ja peiteäänillä voidaan rahoittaa työilmapiiriä, vaimentaa muita ympäristön ääniä ja näin ollen parantaa työrauhaa.
  • Luot tilaan rauhoittavan tunnelman
    Sopiva äänimaisema häivyttää ei-toivottuja taustaääniä, korvaa hiljaisuuden ja luo rauhallisen tunnelman.

Lue myös:
Taustamusiikki ja äänimaisemointi herättävät brändisi eloon

Äänimaisema luo brändin ja tuo kilpailuetua

Miksi äänimaisemointi on tärkeää odotustiloissa?

Terveydenhuollon tiloja suunnitellessa määritetään usein tarkasti tilassa käytettävät värit, pinnat ja muodot, mutta tilan äänimaisema on selvillä vasta, kun tila on jo valmis ja käytössä. Ääni ei ole fyysinen elementti vaan näkymätön tilakokemukseen vaikuttava tekijä. Tämän vuoksi ääntä ei useinkaan huomioida havainnekuvissa tai tilasuunnitelmissa. Useimmat lääkäriasemat, sairaalat ja terveyskeskukset ovat avoimia tiloja, joissa äänten hallinta on haastavaa. Tilojen kaiku, henkilökunnan ja asiakkaiden väliset keskustelut sekä erilaisten laitteiden äänet voivat muodostaa ääniympäristön, joka ei edistä rauhoittumista tai keskittymistä.

Eri tutkimuksissa on saatu selville, että musiikilla voidaan vaikuttaa positiivisesti verenpaineeseen, hengitykseen ja jopa lihaksiston jännitykseen. Kun asiakastiloissa soi rauhallinen musiikki, odottajien verenpaine laskee, mieli rentoutuu ja ahdistus vähenee.

Äänimaisemointi odotustiloissa voi auttaa:
  • Vähentämään stressiä ja ahdistusta: luonnonäänet ja pehmeät taustaäänet voivat auttaa potilaita rentoutumaan laskemalla sydämen sykettä sekä kortisolitasoja.
  • Parantamaan yksityisyyttä: oikein suunniteltu, tilaan sopiva äänimaisemointi ja peiteäänet peittävät arkaluontoiset keskustelut ja parantavat potilaiden yksityisyydensuojaa.
  • Lisäämään henkilökunnan tehokkuutta: Kun ympäristön äänimaisema on hallittu, terveydenhuollon ammattilaiset voivat keskittyä työhönsä paremmin ja välttää väsymystä.

Lue myös: Tietosuoja-audio turvaa yksityisyydensuojan palveluympäristöissä

Terveydenhuollon odotustiloissa soiva taustamusiikki ja tilaan sopiva äänimaisema ovat siis tutkitusta tehokkaita tapoja vähentäa odottavien asiakkaiden kokemaa ahdistusta ja pelkoa.

Virikkeettömässä odotustilassa esimerkiksi hammaslääkäripelkoisen potilaan kokema odotusaika tuntuu pidemmältä, jolloin ahdistaville ajatuksille jää enemmän aikaa ja tilaa. Tällaisessa tilanteessa oikeanlainen taustamusiikki auttaa potilasta ennen jännittävää toimenpidettä, ja voi tutkitusti jopa vähentää koettua kipua. Kun tiedetään, että jopa puolet suomalaisista kärsivät jonkinasteisesta hammaslääkäripelosta, odotustilan tai toimenpidehuoneen äänimaisemointi voisi merkittävästi parantaa hoitokokemusta ja kasvattaa asiakastyytyväisyyttä luomalla asiakkaalle rauhoittavan tunteen.

Asiakas odotustilassa

Äänimaisemoinnin toteutus

Äänimaisemoinnin toteutuksessa käytetään erilaisia ratkaisuja riippuen tilan tarpeista. Keskeisiä elementtejä ovat:

  1. Oikeanlaiset kaiuttimet
    • Suuntaavat kaiuttimet ja äänisuihkut kohdistavat haluttua ääntä tarkasti tietyille alueille, mikä mahdollistaa erilaisten ääniympäristöjen luomisen odotustiloihin, ilman että äänet häiritsevät esimerkiksi henkilökuntaa.
    • Tehokkailla tilakaiuttimilla äänimaisema tai taustamusiikki voidaan myös levittää laajalle alueella, esimerkiksi aulatiloissa – vain muutaman kaiuttimen avulla.
  2. Puhetta peittävät äänet
    • Tietosuoja-audio ja peiteäänet estävät yksityisten keskustelujen kantautumisen lähiympäristöön ja lisäävät asiakkaiden yksityisyydensuojaa.
    • Pehmeät matalat peittoäänet voivat suodattaa pois häiritsevät keskustelut ja ei-toivotut taustaäänet
  3. Luonnonäänet ja rauhoittava ääniympäristö
    • Tutkimukset osoittavat, että luonnonäänet, kuten vesielementit tai linnunlaulu, voivat edistää potilaiden rentoutumista ja vähentää koettua kipua.
    • Esimerkiksi odotustiloissa rauhoittavat äänimaailma voi auttaa potilaita pysymään rauhallisina ja vähentämään stressiä ennen vastaanottoa.

Lue myös: Tietosuoja-audio ja peittoäänet

Yhteenveto

Terveydenhuollon palveluntuottajille äänimaisemointi ei ole pelkästään asiakasviihtyvyyteen panostamista, vaan sillä on vaikutusta kokonaisvaltaiseen asiakaskokemukseen, parempaan brändimielikuvaan ja jopa taloudellisiin hyötyihin. Äänimaisemointi onkin yksi tehokkaimmista keinoista parantamaan terveydenhuollon palveluympäristöä. Rauhallinen ääniympäristö lisää tutkitusta henkilökunnan tehokkuutta parantamalla heidän keskittymiskykyään. Se tukee myös yksityisyydensuojan toteutumista, vähentää stressiä ja kohentaa asiakkaiden olotilaa. Kun äänimaisema suunnitellaan oikein, se voi tukea sekä potilaiden että ammattilaisten hyvinvointia ja tehokkuutta. Millaisen kokemuksen haluat jättää asiakkaille heidän käyntistä aikana?

FirstView’n toteuttamat äänimaisemat perustuvat viimeisimpään terveystieteelliseen ja psykoakustiseen tutkimukseen. Maisemien äänielementit on suunniteltu laskemaan kuulijan sykettä, verenpainetta, vähentämään stressihormonien eritystä ja lievittämään ahdistuksen oireita. Odotustilojen äänimaisemat koostuvat rauhoittavista luonnon ja ympäristön äänistä sekä musiikillisista elementeistä. Äänimaisema räätälöidään aina tilan mukaiseksi tukemaan tilan käyttöä. Rauhoittamisen lisäksi äänimaisemointi parantaa asiakkaiden tietosuojaa avoimissa tiloissa.

Haluatko lisätä odotustilojen viihtyvyyttä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme – suunnittelemme tiloihisi sopivan äänimaiseman, joka lisää tilojen viihtyvyyttä ja vaikuttaa positiivisesti asiakkaiden kokemuksiin.

Lähteet:

A Systematic Review of Nature Elements and Their Effects on Worker Stress Response, Department of Social Psychology, University of Málaga, 2023
The Effect of Sound in the Dental Office: Practices and Recommendations for Quality Assurance. M. Antoniadou, P. Tziovara, C. Antoniadou, Dental School, National and Kapodistrian University of Athens, 2022.
5 Ways Music Improves Our Health, Huffigton Post. Julkaistu 2/2015.
Musiikki – lääkkeetön kivunhoitomenetelmä. M. Eskola, K. Hintikka, KAMK 2024

Jaa kaverille

Tilaa uutiskirje