Taustamusiikilla viihtyvyyttä ja tehoa työntekoon

Avokonttorissa-taustamusiikki-peiteaanena
Oletko joskus ruokaillut ravintolassa, jonka tiloissa ei ole soinut taustamusiikki? Viereinen pöytäseurue on ehkä kuulostanut erityisen äänekkäältä ja keittiöstä kantautuvat kilahdukset ja kolahdukset ovat luoneet tunnelmasta kolkon. Taustamusiikin puuttuminen on tuntunut jopa häiritsevältä ja kokemus ravintolakäynnistä on jäänyt tympeäksi.

Aivan niin, musiikilla ja äänillä on merkittävämpi vaikutus tunnelman luomiseen kuin osasit kuvitellakaan. Vaikka ääniin ei kiinnitäisi huomiota, vaikuttavat ne meihin huomaamatta.

Tilaan sopivan äänimaailman avulla voit paitsi luoda oikeanlaista fiilistä, myös peittää ei-toivottuja ääniä.

Musiikki lisää työviihtyvyyttä

Taustamusiikilla voidaan vaikuttaa myös työpaikan viihtyvyyteen. Toimistot ovat nykyään mallia avokonttori. Se tuo omat haasteensa esimerkiksi työstä suoriutumiseen. Kuuloa ei voi vain napsauttaa pois päältä, vaan ihminen kuulee aina, vaikka ei tietoisesti kuuntelisikaan ympäristönsä ääniä. Puhelinpalaverit, videoneuvottelut, keskustelut ja kuulumisten vaihdot – joka puolella on jatkuvaa hälinää. Työ keskeytyy ja sillä on väistämättä vaikutusta keskittymiskykyyn sekä työtehoon.

Erityisen häiritseväksi koetaan taustalla kuuluva puhe, joka voi laskea työtehoa jopa 41 %. Keskittymistä vaativissa tehtävissä ratkaisevaa on, miten selkeästi puhe erottuu. Puheäänen häiritsevyys ei siis niinkään johdu sen voimakkuudesta vaan puheen ja taustaäänien tason erosta. Tähän voidaan vaikuttaa sekä akustiikalla että peiteäänillä.

Liian hiljaisessa tilassa puhe kantautuu kauas. Oikein valittu taustamusiikki vaimentaa muita ääniä ja parantaa ihmisten työrauhaa. Samalla musiikki vaikuttaa myös tunnetiloihin ja sen avulla voidaan parantaa jopa työpaikan yleistä ilmapiiriä.

Hyödynnä musiikkia, joka sointuu brändiisi

Minkälaista musiikkia liiketiloissa pitäisi sitten soittaa? Äänimaailma on olennainen osa yrityksen brändiä siinä missä visuaalinen ilme tai toimiva asiakaspalvelukin. Äänet jättävät pitkäkestoisen muistijäljen. Ihmiset tunnistavat esimerkiksi mainosten tunnusmusiikkeja vielä vuosienkin jälkeen. Taustamusiikin tulisi ennen kaikkea sopia liiketiloihisi ja tukea brändiäsi.

Tutkimusten mukaan ihmiset reagoivat voimakkaammin musiikkiin, jonka he tunnistavat. Avokonttorissa peiteääninä toimiikin parhaiten musiikki, jota ei oikeastaan edes huomaa, kuten hiljaisella soiva instrumentaalinen musiikki.

Musiikin yhdistäminen diginäyttöihin

Tehokkaimmin yhdistät taustamusiikin osaksi infonäyttöjäsi, jolloin voit hallita samanaikaisesti sekä taustamusiikkia että näyttöjesi sisältöjä. Oikein valittu musiikki saa kuvasisältösikin heräämään uudella tavalla eloon.

Äänien hyödyntäminen voi olla myös tavoitteellista. Kokeile miten musiikki vaikuttaa eri tilanteissa ihmisiin. Ajasta ja automatisoi soittolistoja sekä hyödynnä eri genren musiikkeja eri vuorokaudenaikoina.

Jos haluat laittaa taustamusiikin kerralla kuntoon, käy lukemassa lisää FirstView Music -taustamusiikkipalvelusta. Sivulta löydät kuunneltavaksi myös demokappaleet eri toimialoille.

Lähde: Annu Haapakangas, Valtteri Hongisto & Eveliina Kankkunen: Viiden peiteäänen vertailu toimistolaboratoriossa – vaikutukset keskittymiskykyyn ja akustiseen tyytyväisyyteen.

Jaa kaverille

Tilaa uutiskirje